Дослідження в галузі культури в освітніх програмах університетів Ірландії

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.066.04

Ключові слова:

університет, культура, освітні програми, cultural studies, культурологія, Ірландія

Анотація

Актуальність. Наше суспільство характеризується швидким зростанням ролі університетів у поширенні знань та формуванні інтелектуальної еліти. Порівняно легкий доступ до вищої освіти в деяких країнах ЄС та відкритість європейських кордонів є серйозними викликами для українських університетів. Для виживання в конкурентній боротьбі українським закладам вищої освіти  потрібна, зокрема, інформація про навчальні програми та напрями досліджень західних університетів у споріднених галузях знань. Критичний аналіз такої інформації надасть змоги об’єктивніше оцінити власну ідентичність та визначити, який зарубіжний досвід слід запозичити, а який — ні. Особливо актуальним у цьому плані є вивчення освітніх програм у галузі культури, оскільки дослідження в цій галузі сприяють кращому розумінню сучасних цивілізаційних процесів.

Мета статті — проаналізувати основні характерні ознаки навчальних програм із cultural studies, що викладаються в ірландських університетах. У контексті нинішньої дискусії «Культурологія vs Cultural studies» слід звернути увагу, які елементи cultural studies доцільно запозичити для викладання культурології в закладах вищої освіти України.

Методологія. У статті використовуються описовий, порівняльний та класифікаційний підходи.

Результати. Аналіз матеріалу виявив велику різноманітність підходів до вивчення культури в Ірландії, починаючи від розгляду загальних теоретичних аспектів до вивчення конкретних культур. Теоретичні питання викладаються в класичних університетах, водночас програми менших закладів часто спрямовані на практичне застосування набутих в університеті навичок та знань. Типовими для більшості курсів є поєднання ідей і методів, запозичених у різних соціальних та гуманітарних наук, а також спрямованість на вивчення культурних інститутів сучасного суспільства. Виявлено, що більшість із цих програм змістовно і методологічно набагато ближчі до українських курсів культурології та мистецтвознавства, аніж до класичних cultural studies. Чимало  програм зосереджуються на вивченні фольклору, етнології та мистецтва, тобто галузей знань, які активно викладаються в Україні. Водночас доцільно уважніше ознайомитися з такими інноваційними курсами на перетині гуманітарних наук, обчислень та управління інформацією, як Digital Humanities; Порівняльна література та cultural studies; Культурні відмінності та перехідні процеси. Заслуговують на увагу міжнародні та міжуніверситетські проекти  з компаративним аналізом різних культур, а також інноваційні міждисциплінарні програми прагматичного спрямування, які не мають прямих аналогів у практиці викладання культурології. Схоже також, що ірландські університети надають ширші кар’єрні можливості у сфері культури, аніж аналогічні навчальні заклади в Україні. Доцільно доповнити українські програми з культурології спеціальним курсом, що стосується досвіду викладання cultural studies у західних університетах.

Новизна. Стаття являє собою першу спробу систематизувати навчальні програми з cultural studies в ірландських університетах та порівняти їх з курсами культурології, що викладаються в українських ЗВО.

Практичне значення. Матеріали цієї статті можуть стати в нагоді українським професіоналам, які розробляють курси культурології.

Біографія автора

O. S. Chastnyk, Національний юридичний університет ім. Ярослава Мудрого, м. Харків

кандидат мистецтвознавства, доцент

Посилання

Zvereva, G. (2008). Culturology or cultural studies? Retrieved from https://www.hse.ru. [in Russian].

Kravchenko, O. (2013). Culturology in the context of academic cultural traditions. Culture of Ukraine, (42), 59–70. [in Ukrainain].

Nurzhanov, B. G. & Yerzhanova, A. M. (2010). What is cultural studies? A field of research in culturology. Retrieved from https://articlekz.com. [in Russian].

Usmanova, А. (2001). Gender and culture in the paradigm of cultural studies. St. Petersburg: Apeteia. [in Russian].

Sheyko, V. M., Kanistratenko & М. М., Kushnarenko, N. M. (2018). Principles and priorities of research at higher education institutions in the field of culturology and art. Visnyk of Kharkiv state academy of culture, (52), 61–70. [in Ukrainain].

Sheyko, V. M., Bohutskyi, Yu. P. & Germanova de Diaz, Ye. V. (2012). Culturology: A textbook. Kyiv: Znannia. [in Ukrainain].

Sheyko, V. M. & Bohutskyi, Yu. P. (2005). Formation of basics of culturology in the era of civilizational globalization. Kyiv: Geneza. [in Ukrainain].

Durham, M.G. & Kellner D.M. (Eds.) (2012). Media and Cultural studies: Keyworks. Oxford: Wiley-Blackwell. [in English].

During, S. (Ed.) (1999). The cultural studies reader. London: Routledge. [in English].

Grossberg, L., Radway, J. (Eds.) (1994). Cultural studies. London: Routledge. [in English].

Trend, D. (Ed.). (2001). Reading Digital Culture. Oxford: Wiley-Blackwell. [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-26

Номер

Розділ

Теорія та історія культури