Екокультурні тенденції ресторанної діяльності в Україні
DOI:
https://doi.org/10.31516/2410-5325.064.19Ключові слова:
заклади ресторанного господарства, екологічне підприємництво, екокультура, екоресторани, навколишнє середовищеАнотація
Визначено особливості діяльності сучасних ресторанних господарств у контексті розвитку екологічного підприємництва в Україні. Досліджено специфіку та тенденції розвитку екологічного підприємництва в Україні в галузі ресторанного господарства; уточнено поняття «екопідприємництво»; визначено концепцію діяльності вітчизняних екоресторанів у контексті принципів екологічної культури. Виявлено, що в галузі ресторанного господарства в Україні екологічне підприємництво, відповідно до інноваційного підходу, основаного на новому типі екологічно-економічного мислення (головний принцип — екологічної шкоди), передбачає заміщення екологічно шкідливих продуктів безпечними та здійснення діяльності, спрямованої на упередження, обмеження або ліквідацію негативних для навколишнього середовища наслідків господарської діяльності (переробка відходів та використання екологічно чистих технологій для мінімалізації забруднення навколишнього середовища).
Посилання
Gafforova, E. B. (2017). On the issue of determining the entities and criteria for classifying a business entity as ecological. National interests: priorities and security, 13, 12, 2218–2235. [In Russian].
Makar, O. I. (2012). Ecological culture in modern Russian society. D.Ed. Russian Academy of National Economy and Public Administration under the President of the Russian Federation. [In Russian].
Аnderson, T. L., Leal, D. R. Enviro-Capitalists : doing good while doing well. Lanham: Rowman & Littlefield Publishers Inc., 1997. [In English].
DeMicco, F. Seferis, J., Bao, Y., Scholz, M. E. (2014). The Eco-Restaurant of the future: a case study. Journal of foodservice business research, 17, 4, 363–368. [In English].
DiPietro, R. B., Gregory, S., Jackson, А. (2013). Going Green in Quick-Service Restaurants: Customer Perceptions and Intentions. International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 14, 2, 139–156. https://doi.org/10.1080/15256480.2013.782217. [In English].
Kasim, A., Ismail, А. (2012). Environmentally friendly practices among restaurants: drivers and barriers to change. Journal of Sustainable Tourism, 20, 4, 551–570. https://doi.org/10.1080/09669582.2011.621540. [In English].
Raab, С., Baloglu, S. Chen, Y. (2017). Restaurant Managers’ Adoption of Sustainable Practices: An Application of Institutional Theory and Theory of Planned Behavior. Journal of Foodservice Business Research, 21, 2, 154–171. https://doi.org/10.1080/15378020.2017.1364591. [In English].
Schaltegger, S. F. (2002). Framework for ecopreneurship : leading bioneers and environmental managers to ecopreneurship. Greener management international, 38, 45–58. [In English].
Volery, T. (2002). Ecopreneurship Rationale, Current Issue and Future Challenges. Conference Papers of Swiss Research Institute of Small Business and Entrepreneurship. St. Gallen, 541–553. [In English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
У разі публікації статті в журналі «Культура України», автори зберігають авторське право, а також надають право журналу публікувати оригінальні наукові статті, що містять результати експериментальних і теоретичних досліджень і не знаходяться на розгляді для опублікування в інших віданнях. Всі матеріали поширюється на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (BY-NC-SA), яка дозволяє першу публікацію в цьому журналі, а також розповсюдження роботи з визнанням авторства цієї роботи, на тих самих умовах, з некомерційною метою.
Автори мають підписати заяву, яка є угодою про надання прав редакції на публікацію статті в друкованому та електронному вигляді. Заява надсилається на поштову (оригінал) або електронну адресу (сканована копія) Редакції журналу.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Під час подачі рукопису статті для опублікування у збірнику «Культура України» автори погоджуються з тим, що, у разі прийняття статті до публікації, її можна буде розмістити в електронних архівах та базах даних з обов'язковим зазначенням авторства і збереженням авторських прав у повному обсязі за авторами. У тексті самої роботи мають бути в повному обсязі представлені джерела зовнішньої інформації – у вигляді списків джерел літератури (у т.ч. особисті раніше опубліковані роботи авторів). Автори рукопису статті зобов'язані належно оформляти запозичення у вигляді цитат або посилань. Будь-які форми плагіату неприпустимі.