DOI: https://doi.org/10.31516/2410-5325.062.21

Сучасні форми екокультури в закладах ресторанного господарства України

M. L. Bratitsel

Анотація


Досліджено та проаналізовано показники екологічності закладів ресторанного господарства в Україні. Розглянуто проблематику споживання енергії, використання води, утилізації відходів та виробництва продуктів харчування як головних показників екологічності. Виявлено, що для традиційних ресторанів головними проблемами в процесі реалізації екологічної практики є вартість, необізнаність з означеного питання та простір, водночас для екоресторанів ця проблема зумовлена недостатньою поінформованістю та юридичними аспектами. Визначено ефективні методи усунення перешкод під час реалізації екологічної практики в сучасних вітчизняних закладах ресторанного господарства.

Ключові слова: екокультура, екологія, заклади ресторанного господарства, споживання енергії, використання води, утилізація відходів, виробництво продуктів харчування.


Повний текст:

PDF

Посилання


Daniali, F. (2012). Research of general tendencies of restaurant market of Ukraine. Economy of industry, 3–4 (59–60), 29–34 [in Ukrainian].

Druzhinina, V. (2016). An assessment of the practice of functioning of the national market of restaurant services. Infrastructure of the market, 2, 53–57. Retrieved from http://market-infr.od.ua/journals/2016/2_2016_eng/12.pdf [in Ukrainian].

Zubkov, A. V. (2013). Eco-business: myth or perspective for Russian business. Russian Entrepreneurship, 23 (245), 104–111 [in Ukrainian]

Ivashina, L. (2018). Development prospects for the restaurant business as a component of the hospitality industry. Economics and Society, 14, 597–600 [in Ukrainian].

Prokopyuk, A., Felenchak, Yu.B. (2015). Modern trends in the restaurant industry in Ukraine and Poland. Scientific herald of NLTU of Ukraine, 25 (4), 259–265 [in Ukrainian].

Contreas, J., Garcia, M. (2011). Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz [in Spanish].

Dasgutpa, P., Levin, S., Lubchenco, J. (2000). Economic pathways to ecological sustainability. BioScience, 50(4), 339–345 [in English].

Energy Star (2009). Greenhouse gas inventory and tracking in portfolio manager. Retrieved from www.energystar.gov/ia/business/evaluate_performance/Emissions_Suppor ting_Doc.pdf. [in English].

Heller, M. C., Keoleian, G. A. (2003). Assessing the sustainability of the US food system: A life cycle perspective. Agricultural Systems, 76, 1007–1041 [in English].

Hu, H-H., Parsa, H. G., Self, J. (2010). The dynamics of green restaurant patronage. Cornell Hospital Quarterly, 51(3), 344–362 [in English].

Johnson, M. R. (2010). Environmental sustainability within the restaurant industry. Retrieved from http://courses.cit.cornell.edu. [in English].

Kates, R. W., Parris, T. M., Leiserowitz, A. A. (2005). What is sustainable development? Goals, indicators, values and practice. Environment. 47(3), 9–21 [in English].

Kirby, L. D. (2006). Restaurants as a potential market channel for locally-grown food in western North Carolina. Appalachian Sustainable Agriculture Project [in English].

Montanari, M. (2013). Comida como cultura. São Paulo: Editora Senac [in English].

Sundkvist, A., Milestad, R., Jansson, A. (2005). On the importance of tightening feedback loops for sustainable development of food systems. Food Policy, 30, 224–239 [in English].




ISSN 2522-1140 (Online), ISSN 2410-5325 (Print)
Адреса: 61057, м. Харків, Бурсацький узвіз, 4, к. 38а, Редакційно-видавничий відділ ХДАК. тел. +38(057)731-27-83
rvv2000k@ukr.net