Сучасні форми екокультури в закладах ресторанного господарства України
DOI:
https://doi.org/10.31516/2410-5325.062.21Анотація
Досліджено та проаналізовано показники екологічності закладів ресторанного господарства в Україні. Розглянуто проблематику споживання енергії, використання води, утилізації відходів та виробництва продуктів харчування як головних показників екологічності. Виявлено, що для традиційних ресторанів головними проблемами в процесі реалізації екологічної практики є вартість, необізнаність з означеного питання та простір, водночас для екоресторанів ця проблема зумовлена недостатньою поінформованістю та юридичними аспектами. Визначено ефективні методи усунення перешкод під час реалізації екологічної практики в сучасних вітчизняних закладах ресторанного господарства.
Ключові слова: екокультура, екологія, заклади ресторанного господарства, споживання енергії, використання води, утилізація відходів, виробництво продуктів харчування.
Посилання
Daniali, F. (2012). Research of general tendencies of restaurant market of Ukraine. Economy of industry, 3–4 (59–60), 29–34 [in Ukrainian].
Druzhinina, V. (2016). An assessment of the practice of functioning of the national market of restaurant services. Infrastructure of the market, 2, 53–57. Retrieved from http://market-infr.od.ua/journals/2016/2_2016_eng/12.pdf [in Ukrainian].
Zubkov, A. V. (2013). Eco-business: myth or perspective for Russian business. Russian Entrepreneurship, 23 (245), 104–111 [in Ukrainian]
Ivashina, L. (2018). Development prospects for the restaurant business as a component of the hospitality industry. Economics and Society, 14, 597–600 [in Ukrainian].
Prokopyuk, A., Felenchak, Yu.B. (2015). Modern trends in the restaurant industry in Ukraine and Poland. Scientific herald of NLTU of Ukraine, 25 (4), 259–265 [in Ukrainian].
Contreas, J., Garcia, M. (2011). Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Editora Fiocruz [in Spanish].
Dasgutpa, P., Levin, S., Lubchenco, J. (2000). Economic pathways to ecological sustainability. BioScience, 50(4), 339–345 [in English].
Energy Star (2009). Greenhouse gas inventory and tracking in portfolio manager. Retrieved from www.energystar.gov/ia/business/evaluate_performance/Emissions_Suppor ting_Doc.pdf. [in English].
Heller, M. C., Keoleian, G. A. (2003). Assessing the sustainability of the US food system: A life cycle perspective. Agricultural Systems, 76, 1007–1041 [in English].
Hu, H-H., Parsa, H. G., Self, J. (2010). The dynamics of green restaurant patronage. Cornell Hospital Quarterly, 51(3), 344–362 [in English].
Johnson, M. R. (2010). Environmental sustainability within the restaurant industry. Retrieved from http://courses.cit.cornell.edu. [in English].
Kates, R. W., Parris, T. M., Leiserowitz, A. A. (2005). What is sustainable development? Goals, indicators, values and practice. Environment. 47(3), 9–21 [in English].
Kirby, L. D. (2006). Restaurants as a potential market channel for locally-grown food in western North Carolina. Appalachian Sustainable Agriculture Project [in English].
Montanari, M. (2013). Comida como cultura. São Paulo: Editora Senac [in English].
Sundkvist, A., Milestad, R., Jansson, A. (2005). On the importance of tightening feedback loops for sustainable development of food systems. Food Policy, 30, 224–239 [in English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
У разі публікації статті в журналі «Культура України», автори зберігають авторське право, а також надають право журналу публікувати оригінальні наукові статті, що містять результати експериментальних і теоретичних досліджень і не знаходяться на розгляді для опублікування в інших віданнях. Всі матеріали поширюється на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (BY-NC-SA), яка дозволяє першу публікацію в цьому журналі, а також розповсюдження роботи з визнанням авторства цієї роботи, на тих самих умовах, з некомерційною метою.
Автори мають підписати заяву, яка є угодою про надання прав редакції на публікацію статті в друкованому та електронному вигляді. Заява надсилається на поштову (оригінал) або електронну адресу (сканована копія) Редакції журналу.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Під час подачі рукопису статті для опублікування у збірнику «Культура України» автори погоджуються з тим, що, у разі прийняття статті до публікації, її можна буде розмістити в електронних архівах та базах даних з обов'язковим зазначенням авторства і збереженням авторських прав у повному обсязі за авторами. У тексті самої роботи мають бути в повному обсязі представлені джерела зовнішньої інформації – у вигляді списків джерел літератури (у т.ч. особисті раніше опубліковані роботи авторів). Автори рукопису статті зобов'язані належно оформляти запозичення у вигляді цитат або посилань. Будь-які форми плагіату неприпустимі.