Феномен тілесного болю в культурі повсякденності (за романами Кнута Гамсуна «Голод» і Томаса Бернхарда «Холоднеча»)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.062.14

Анотація

Висвітлено больовий досвід тілесності в культурі повсякденності на мате-ріалах романів Кнута Гамсуна «Голод» і Томаса Бернхарда «Холоднеча». Біль розглянуто як культурформуючу категорію, фізичний біль — як усвідомлення фізичних меж і психологічних можливостей суб’єкта. Голод (Гамсун) і холоднечу (Бернхард) досліджено як негативний досвід, що формує психо-емоційну цілісність суб’єкта в культурі повсякденності. Останню визначено як зосередження активності суб’єкта. Концепції культури повсякденності, експліковані з творів обох письменників, показані як діаметрально протилежні. Модель культури повсякденності Гамсуна визначено як нестабільну через спрощення голоду до стану фізичного болю та усунення через практики фізичної праці. З’ясовано, що модель культури повсякденності Бернхарда є вивіреною та цілісною за формою, але деструктивною за змістом.

Ключові слова: біль у культурі, культура повсякденності, суб’єкт, тілесність.

Біографія автора

N. Ye. Sholukho, Харківська державна академія культури, м. Харків

кандидат культурології, доцент

Посилання

Bernhard, T. (2017). Frost. Restored from http://www.rulit.me/books/stuzha-read-267043-1.html. [In Russian].

Galutskykh, I. (2015). Eroticism and morality of the human body in the textual representation of artistic flesh in the English literature of postmodernism. Scientific works of the Petro Mohyla Black Sea State University of the Kyiv-Mohyla Academy complex. Series: Philology. Linguistics, 241, 31–35. [In Ukrainian].

Hamsun, K. (2017). Hunger. Restored from http://loveread.ec/read_book.php?id=36118&p=1. [In Russian].

Debord, G. (1999). Society of the play. Moscow: Logos. [In Russian].

Camper, D. (2010). Body. Violence. Pain. Moscow: Publishing House of the Russian Christian Academy of Humanities. [In Russian].

Lukov, M. (2005). Everyday culture and the culture of everyday life. Higher education and world culture, 3, 199–204. [In Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-12-18

Номер

Розділ

Теорія та історія культури