Моральна криза і порятунок жінок

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.060.13

Анотація

Актуальність. Акцентується увага на гендерній проблемі як одній з актуальних соціальних і культурних проблем сучасності; досліджено питання розвитку культурних процесів в наш час, а також розробки механізмів гендерних проблем у суспільстві. Сьогодні дискримінація за ознакою статі, заборони і забобони стосовно жінок набули широкого поширення в наукових, соціальних дискусіях і в засобах масової інформації.

Мета статті — звернути увагу на паралелі та розбіжності між поглядами на статус жінки в східній та західній культурах як на частину актуальної гендерної проблеми.

Методологія. У статті  використано прийоми міжкультурного  порівняння, а саме елементи наративного та компаративістського підходів.

Результати. Виявлено подібність японської формули про ідеал жінки «хороша дружина і мудра мати» до нацистського гасла «Kinder, Küche, Kirche» («дитина, кухня і церква»). Життя американської жінки 1950-х рр. по суті не відрізняється від наведених вище формулювань. Забезпечення гендерної рівності є актуальним у багатьох країнах світу. Набуття проблемою серйозного характеру перешкоджає культурному і соціальному прогресу. Це призводить до соціальної несправедливості. Чимало європейських учених під час дослідження гендерних проблем у теоретичних концепціях намагаються проаналізувати їхню культурну сутність. Проблемам жінок в азербайджанській культурі не приділено достатньої уваги, порівняно з тими, які були досягнуті у світовій практиці і особливо в західному мисленні в останні два століття. Така ж ситуація існує у всіх країнах Північної і Південного Кавказу, Близького і Далекого Сходу і, можливо, у багатьох країнах Латинської Америки.

Новизна. Уперше в культурологічній практиці проаналізовано концепції шаріату і патріархальної жінки порівняно з поглядами на статус жінки у західному світі та в колишньому Радянському Союзі. Показано, що прогресивна культурно-освітня політика в Азербайджані та деяких країнах Центральної Азії сприяє поступовій емансипації жінки Сходу.

Практичне значення. Матеріали та висновки статті можуть бути корисними при подальшому крос-культурному вивченні ґендерних проблем,  а також при розробці практичних рекомендацій до розробки культурної політики та складання навчальних посібників з питань ґендерної проблематики.

Біографія автора

Sadagat Aliyeva, Азербайджанський державний університет культури і мистецтв

кандидат культурології, доцент, Заслужений працівник культури, завідувач кафедри культурології

Посилання

Modern Japanese Society (2004). Josef Kreiner, Ulrich Möhwald and Hans Dieter Ölschleger (Ed.). (Part 5, Vol. 9). BRILL, p.183 [In English].

Interesting facts about Indians. Retrieved from http://indonet.ru/Statya/Interesnye-fakty-ob-indiankah [In Russian].

Betty Friedan. The mystery of femininity. Retrieved from https://www.e-reading.club/bookreader.php/1019773/Fridan_-_Zagadka_zhenstvennosti.html [In Russian].

Men’s fears of the woman. Retrieved from http://mjusli.ru/psihologija/lyubovnye-otnosheniya/muzhskie-straxi-pered-zhenshhinoj [In Russian].

Fromm, E. (1993). Psychoanalysis and ethics. Moscow: Respublika, p. 23. [In Russian].

Niyazi Mehdi (2007). Archeology of art, architecture of art. p. 66-68 72-79. [In Azrbaijanian].

Zaur Əliyev. Stalin’s rescue, the Armenians’ nightmare: men’s dressed fugitive

Gulsum. Retrieved from http://publika.az/news/qirmizi/114219.html [In Azerbaijanian].

Bolen, J. Sh. Goddesses in every woman, The new psychology of women. Archetypes of the goddesses. Retrieved from http://www.psylib.org.ua/books/bolen01/index.htm [In Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-11

Номер

Розділ

Теорія та історія культури