Українська кухня в сучасному суспільстві

Автор(и)

  • O. P. Pliuta Київський національний університет культури і мистецтв, м. Київ, Україна

Анотація

Здійснено культурологічний аналіз сучасного стану української кухні. Розкрито взаємозв’язок соціальної культури та процесу вибору їжі, звернено увагу на виникнення внаслідок процесів глобалізації так званої «наднаціональної», уніфікованої їжі, вказано її переваги й недоліки. Відзначено істотний вплив на зміну змісту їжі нових типів раціональності: рефлексивності, макдональдизації; наведено принципи останньої (ефективність, калькульованість, передбачуваність і контроль). Розкрито сутність фаст-фуду, як символічної для глобалізованого світу їжі, та процесів американізації й вестернізації харчування. Охарактеризовано істотні зміни в культурі харчування, пов’язані із крайньою символізацією їжі. Сформульовано висновок, що глобалізація з її новими моделями просторової організації соціокультурної реальності зумовила затребуваність одних форм гастрономічної культури й деактуалізувала інші.

Біографія автора

O. P. Pliuta, Київський національний університет культури і мистецтв, м. Київ

аспірант

Посилання

Barthes, R. (2003). To the psychosociology of modern nutrition. S. Zenkina (Transl. from French). Fashion System. Articles on semiotics of culture. (pp. 366–378). Moscow: Publishing house named after Sabashnikovs. [In Russian].

Baudrillard, J. Consumer Society. Retrieved from: http://royallib.com/book/bodriyyar_gan/obshchestvo_potrebleniya.html [In Russian].

Bourdieu, P. (2001). Practical meaning. A. T. Bikbov, K. D. Voznesenskaya, S. N. Zenkin, N. A. Shmatko (Transl. from French). Moscow, St. Petersburg: Institute of Experimental Sociology; Aletheia. [In Russian].

Douglas, M. (2000). Clean and Dangerous: Analysis of ideas of desecration and taboo. R. Gromov (Transl.). Moscow: KANON-press-C, Kuchkovo pole. [In Russian].

Kirilenko, S. A. (2002). Cultural unification in the field of nutrition as a reflection of the functionalization of bodily experience. Almanac «Studia culturae», Studia culturae, 3, 111–125. [In Russian].

Kozlov, A. I. The food of people. Series: Science for all. Retrieved from http://padabum.com/d.php?id=100732 [In Russian].

Levi-Strauss, K. (2006). Mythology: Raw and cooked. A. Z. Akopyan and Z. A. Sokuler (Transl. from French). Moscow: FreeFly. [In Russian].

Leach, E. (2001). Culture and communication: The logic of the relationship of symbols. To the use of structural analysis in social anthropology. I. Zh. Kozhanovskaya (Transl. from English). Moscow: Eastern Literature. [In Russian]

Nikolenko, V. V. (2015). Gastronomic determinants of social life: sociological dimension (Doctor’s thesis: 22.00.01). Kharkiv. [In Ukrainian].

Ritzer, D. MacDonaldization of Society. A. Lazarev (Transl. from English). Retrieved from http://socioline.ru/files/5/316/ritcer_dzhordzh_-_makdonaldizaciya_obshchestva_5_2011.pdf. [In Russian].

Sokhan, I. V. The gastronomic culture of a globalizing society — problems and perspectives. Retrieved from https://www.hse.ru/data/2012/02/29/.../Sohan_State.pdf. [In Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-11-01

Номер

Розділ

Українська культура