Українська кухня в сучасному суспільстві
Анотація
Здійснено культурологічний аналіз сучасного стану української кухні. Розкрито взаємозв’язок соціальної культури та процесу вибору їжі, звернено увагу на виникнення внаслідок процесів глобалізації так званої «наднаціональної», уніфікованої їжі, вказано її переваги й недоліки. Відзначено істотний вплив на зміну змісту їжі нових типів раціональності: рефлексивності, макдональдизації; наведено принципи останньої (ефективність, калькульованість, передбачуваність і контроль). Розкрито сутність фаст-фуду, як символічної для глобалізованого світу їжі, та процесів американізації й вестернізації харчування. Охарактеризовано істотні зміни в культурі харчування, пов’язані із крайньою символізацією їжі. Сформульовано висновок, що глобалізація з її новими моделями просторової організації соціокультурної реальності зумовила затребуваність одних форм гастрономічної культури й деактуалізувала інші.Посилання
Barthes, R. (2003). To the psychosociology of modern nutrition. S. Zenkina (Transl. from French). Fashion System. Articles on semiotics of culture. (pp. 366–378). Moscow: Publishing house named after Sabashnikovs. [In Russian].
Baudrillard, J. Consumer Society. Retrieved from: http://royallib.com/book/bodriyyar_gan/obshchestvo_potrebleniya.html [In Russian].
Bourdieu, P. (2001). Practical meaning. A. T. Bikbov, K. D. Voznesenskaya, S. N. Zenkin, N. A. Shmatko (Transl. from French). Moscow, St. Petersburg: Institute of Experimental Sociology; Aletheia. [In Russian].
Douglas, M. (2000). Clean and Dangerous: Analysis of ideas of desecration and taboo. R. Gromov (Transl.). Moscow: KANON-press-C, Kuchkovo pole. [In Russian].
Kirilenko, S. A. (2002). Cultural unification in the field of nutrition as a reflection of the functionalization of bodily experience. Almanac «Studia culturae», Studia culturae, 3, 111–125. [In Russian].
Kozlov, A. I. The food of people. Series: Science for all. Retrieved from http://padabum.com/d.php?id=100732 [In Russian].
Levi-Strauss, K. (2006). Mythology: Raw and cooked. A. Z. Akopyan and Z. A. Sokuler (Transl. from French). Moscow: FreeFly. [In Russian].
Leach, E. (2001). Culture and communication: The logic of the relationship of symbols. To the use of structural analysis in social anthropology. I. Zh. Kozhanovskaya (Transl. from English). Moscow: Eastern Literature. [In Russian]
Nikolenko, V. V. (2015). Gastronomic determinants of social life: sociological dimension (Doctor’s thesis: 22.00.01). Kharkiv. [In Ukrainian].
Ritzer, D. MacDonaldization of Society. A. Lazarev (Transl. from English). Retrieved from http://socioline.ru/files/5/316/ritcer_dzhordzh_-_makdonaldizaciya_obshchestva_5_2011.pdf. [In Russian].
Sokhan, I. V. The gastronomic culture of a globalizing society — problems and perspectives. Retrieved from https://www.hse.ru/data/2012/02/29/.../Sohan_State.pdf. [In Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
У разі публікації статті в журналі «Культура України», автори зберігають авторське право, а також надають право журналу публікувати оригінальні наукові статті, що містять результати експериментальних і теоретичних досліджень і не знаходяться на розгляді для опублікування в інших віданнях. Всі матеріали поширюється на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (BY-NC-SA), яка дозволяє першу публікацію в цьому журналі, а також розповсюдження роботи з визнанням авторства цієї роботи, на тих самих умовах, з некомерційною метою.
Автори мають підписати заяву, яка є угодою про надання прав редакції на публікацію статті в друкованому та електронному вигляді. Заява надсилається на поштову (оригінал) або електронну адресу (сканована копія) Редакції журналу.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Під час подачі рукопису статті для опублікування у збірнику «Культура України» автори погоджуються з тим, що, у разі прийняття статті до публікації, її можна буде розмістити в електронних архівах та базах даних з обов'язковим зазначенням авторства і збереженням авторських прав у повному обсязі за авторами. У тексті самої роботи мають бути в повному обсязі представлені джерела зовнішньої інформації – у вигляді списків джерел літератури (у т.ч. особисті раніше опубліковані роботи авторів). Автори рукопису статті зобов'язані належно оформляти запозичення у вигляді цитат або посилань. Будь-які форми плагіату неприпустимі.