Роль діяльності А. Норста в дослідженні музичної культури Буковини

Автор(и)

  • Ю. В. Каплієнко-Ілюк Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м. Чернівці, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6114-9680

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.078.14

Ключові слова:

мистецтво Буковини, культура Чернівців, музикознавство Буковини, музичні товариства, А. Норст, А. Мікуліч, А. Гржималі

Анотація

Стаття присвячена проблемі дослідження історії музичного мистецтва Буковини та виявленню ролі окремих особистостей у формуванні музикознавчої думки краю. Розглянуто діяльність Антона Норста — журналіста, письменника та громадського діяча Буковини кінця XIX — початку XX ст., культурологічні праці якого відомі ще з часів Австро-Угорщини та набули актуальності й нового визнання в наш час. А. Норст став одним з перших і найбільше знаних дослідників культури та мистецтва Буковини. У зв’язку з цим виникла потреба в науковій оцінці його досліджень, окресленні значення його діяльності в процесі становлення та розвитку музикознавства на Буковині. Охарактеризовано працю А. Норста «Товариство сприяння музичному мистецтву на Буковині 1862–1902», яка висвітлює погляди автора та його сучасників на музично-культурні процеси на Буковині до початку XX ст. Доведено, що перші культурологічні розвідки, які з’явилися на Буковині, мають суттєву цінність для сучасної музикознавчої науки.

Біографія автора

Ю. В. Каплієнко-Ілюк, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м. Чернівці

доктор мистецтвознавства, доцент, доцент кафедри музики

Посилання

Norst, Anton, dr. (1903). Der Vereines zur Förderung der Tonkunst in der Bukowina. 1862–1902. Buchdruckerei-Gesellschaft. [in German].

Kapliienko-Iliuk, Yu. V. (2020). Music art of Bukovyna: Style paradigms of composer art of the XIX–XXI centuries: monograph. Bukrek. [in Ukrainian].

Kushnirenko, A. M., Zalutskyi, O. V., & Vyshpinska, Ya. M. (2011). History of musical culture and education of Bukovina. Chernivtsi National University. [in Ukrainian].

Norst, Anton. (2021). Society for the promotion of musical art in Bukovyna 1862–1902. Knyhy–XXI. [in Ukrainian].

Zalutskyi, O. V. (Ed.). (2004). Musical regional history of Bukovyna: study guide for the course “Musical regional history”, 3, Ruta. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-23

Номер

Розділ

Мистецтвознавство