Особливості діяльності релігійних організацій України в Інтернеті

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.073.02

Анотація

Висловлено твердження, згідно з яким упродовж більше ста років теза про секуляризації дозволяла виносити релігію за дужки під час аналізу економічного розвитку, еволюції політичних режимів або, наприклад, особливостей того чи іншого державного устрою. Але наразі релігія стає дедалі більш значущою силою, церква повертає втрачені позиції. Дослідники виокремили чотири етапи десекуляризації, останній з яких розпочався 11 вересня 2001 р. і триває понині.

Процесам десекуляризації сприяє масове захоплення людей комп’ютерами, гаджетами і віртуальним світом; зокрема йдеться і про вірян, що змусило Церкву зрозуміти очевидний факт: віртуалізація буття буде тривалою і може стати корисною.

На прикладах діяльності релігійних організацій в Інтернеті досліджується питання: у що зрештою виллється їх присутність у віртуальному світі — пізнання людини нової (цифрової) формації з метою подальшого ефективного утримання її у своєму лоні або ж привід для нової хвилі десекуляризації в постіндустріальному світі.

Біографія автора

Л. Мачулін, Харківська державна академія культури

кандидат філософських наук, старший викладач

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-05

Номер

Розділ

Культурологія