DOI: https://doi.org/10.31516/2410-5325.070.02

Повільний туризм як нова філософія європейського туризму

L. D. Bozhko

Анотація


Розглянуто передумови виникнення і розвиток нової концепції європейського туризму — повільного туризму. Дослідження надає нового розуміння явища з точки зору цільового процесу споживання та нових потреб суспільства, зумовлених новою філософією «повільного життя», ознайомлює з проявами нового культурного явища — «повільний рух». Особливу увагу приділено аналізу наукових публікацій на тему повільного туризму західними вченими, який свідчить про зростаючий інтерес науковців до цієї теми. Виокремлено чотири напрями досліджень: значення часу в процесі поїздки; місцезнаходження та діяльність у пункті призначення; транспортні засоби і досвід подорожей; екологічна обізнаність. Виконане дослідження дозволяє дійти висновку, що концепція повільного туризму, яка зародилася в Італії, набуває дедалі більшої уваги і сприймається як альтернатива сучасному масовому туризму та його негативним впливам на місця, спільноти і, можливо, також самих туристів. Висунуто припущення, що концепція повільного туризму в умовах пандемії COVID-19 може стати для українського туризму однією з провідних.

Ключові слова


повільний рух; повільний туризм; повільна подорож; повільне місто; туристична мотивація; сталий туризм

Повний текст:

PDF

Посилання


Aguiló, E., Alegre, J. and Sard, M. (2005). The persistence of the sun and sand tourism model. Tour. Manag., 26, 219–231. [Іn English].

Babou, I., Callot, P. (2009). Slow Tourism, Slow (r)évolution? Cahier Espaces, no. 100, 48–54. [Іn English].

Burns, Peter, and Lyn Bibbings. (2009). The End of Tourism? Climate Change and Societal Challenges. Twenty-First Century Society, 4 (1), 31–51. [Іn English].

Campbell, S. (1996). Green Cities, Growing Cities, Just Cities? Urban Planning and the Contradictions of Sustainable Development. Journal of the American Planning Association, 62 (3), 296–312. [Іn English].

Cittaslow (2012). Cittaslow International Charter. Orvieto-Italy: International Cittaslow. Dennis Conway, Benjamin F. Timms Are Slow Travel and Slow Tourism Misfits, Compadres or Different Genres? Tourism recreation research. (Vol. 37(1), 2012, 71–76). [Іn English].

Conway, D., Timms, B. F. (2012). Are Slow Travel and Slow Tourism Misfits, Compadres or Different Genres? Tourism recreation research. (Vol. 37(1), 71–76). [Іn English].

Dickinson, J. (2009). Adapting Tourism For a Lower Carbon Future: A Slow Travel Approach. In M. Landre (Edt.). Transport and Tourism: Challenges, Issues and Conflicts (pp. 32–45). Rotterdam-Breda, the Netherlands: The Travel and Tourism Research Association Europe. [Іn English].

Dickinson, J., Lumsdon, L. (2010). Slow Travel and Tourism. London-Washington, DC: Earthscan Publications Ltd. [Іn English].

Dickinson, J. E., Lumsdon, L. M. and Robbins, D. (2011). Slow Travel: Issues for Tourism and Climate Change. Journal of Sustainable Tourism, 19 (3): 281–300. [Іn English].

Fullagar, S., Wilson, E. and Markwell, K. (2012). Starting slow: Thinking through slow mobilities and experiences. In S. Fullagar, K. Markwell & E. Wilson (Eds.). Slow tourism: Experiences and mobilities (pp. 1–10). Bristol: Channel View Publications. [Іn English].

Gardner, N. (2009). A manifesto for slow travel. Hidden Europe Magazine, 25, 10–14. [Іn English].

Hall, Michael C. (2010). Changing Paradigms and Global Change: From Sustainable to Steady-state Tourism. Tourism Recreation Research, 35 (2) Retrieved from http://dx.doi.org/10.1080/02508281.2010.11081629. [Іn English].

Heitmann, S., Robinson, P., and Povey, G. (2011). Slow Food, Slow Cities and Slow Tourism. In P. Robinson, S. Heitmann, and P. Dieke (Eds.), Research Themes for Tourism (pp. 114–127). UK: CAB International. [Іn English].

Higgins-Desbiolles, Freya. (2010). The Elusiveness of Sustainability in Tourism: The Culture-ideology of Consumerism and Its Implications. Tourism and Hospitality Research, 10 (2): 116–29. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1057/thr.2009.31. [Іn English].

Honoré, C. (2004). In Praise of Slowness: Challenging the Cult of Speed. San Francisco: Harper San Francisco. [Іn English].

HTHIC Heritage & Slow Tourism LAB. Retrieved from https://slowtourismlab.org/lab-committees/.[Іn English].

Lanz Kaufmann, E. (1999). Wellness Tourismus: Marktanalyse und Qualitätsforderungen für die Hotellerie. Forschungsinstitut für Freizeit und Tourismus der Universität Bern, Berne. [In German].

Lipman, M. B., L. Murphy. (2012). Make Haste Slowly: Environmental Sustainability and Willing Workers on Organic Farms. In Slow S. Fullagar, K. Markwell, and E. Wilson (Eds). Tourism: Experiences and Mobilities. Bristol, pp. 84–98. UK: Channel View. [In English].

Lowry, L. L., Back, R. M. (2015). Slow food, Slow Tourism and sustainable practices: A conceptual model. In H. G. Parsa, V. Narapareddy, J. Segarra-Ona, R. J. C. Chen (Eds.). Sustainability, Social Responsibility and Innovation in Hospitality-Tourism, pp. 71–89. Apple Academic Press: Palm Bay, FL, USA. [In English].

Lumsdon, D. and McGrath, P. (2011). Developing a conceptual framework for slow travel: a grounded theory approach. Journal of Sustainable Tourism, 19:3, 265–279. [In English].

Matos, R. (2004). Can Slow Tourism Bring New life to Alpine Regions? In K. Weirmair, and C. Mathies (Eds.). The Tourism and Leisure Industry Shaping the Future, pp. 93–104. USA: Routledge. [In English].

McGrath, P. and Sharpley, R. (2016). Slow travel and slow tourism: New concept or new label? In M. Clancy (Ed.). Slow tourism, food and cities: Pace and the search for the “good life”. London: Routledge. [In English].

Nistireanu, P., Dorobantu, M. and Tuclea, C. (2011). The trilateral relationship ecotourism — sustainable tourism — slow travel among nature in the line with authentic tourism lovers. Revista De Turism. Studii Si Cercetari In Turism, (11), 34–37. [In English].

Oh, H., Assaf, A.G. and Baloglu, S. (2016). Motivations and goals of slow tourism. Journal of Travel Research, 55 (2), 205–219. [In English].

Parkins, Wendy, Craig, Geoffrey.(2006). Slow Living. Berg. [In English].

Petrini, C. (2001). Flow Food: The Case for Taste. New York: Columbia University Press. [In English].

Petrini, C. (2007). Slow Food Nation: Why Our Food Should Be Good, Clean, and Fair. New York: Rizzoli Ex Libris. [In English].

Rawlinson, J. (2011). The Evolution of Slow Travel — International — March 2011, retrieved October 22, 2012, from Mintel Oxygen. [In English].

Sims, R. (2009). Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable Tourism, 17:3, 321–336. [In English].

Yurtseven, H. R. and Kaya, O. (2011). Slow tourists: A comparative research based on Cittaslow principles. American International Journal of Contemporary Research, 1 (2), 91–98. [In English].




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.

ISSN 2522-1140 (Online), ISSN 2410-5325 (Print)
Адреса: 61057, м. Харків, Бурсацький узвіз, 4, к. 38а, Редакційно-видавничий відділ ХДАК. тел. +38(057)731-27-83
rvv2000k@ukr.net