Повільний туризм як нова філософія європейського туризму
DOI:
https://doi.org/10.31516/2410-5325.070.02Ключові слова:
повільний рух, повільний туризм, повільна подорож, повільне місто, туристична мотивація, сталий туризмАнотація
Розглянуто передумови виникнення і розвиток нової концепції європейського туризму — повільного туризму. Дослідження надає нового розуміння явища з точки зору цільового процесу споживання та нових потреб суспільства, зумовлених новою філософією «повільного життя», ознайомлює з проявами нового культурного явища — «повільний рух». Особливу увагу приділено аналізу наукових публікацій на тему повільного туризму західними вченими, який свідчить про зростаючий інтерес науковців до цієї теми. Виокремлено чотири напрями досліджень: значення часу в процесі поїздки; місцезнаходження та діяльність у пункті призначення; транспортні засоби і досвід подорожей; екологічна обізнаність. Виконане дослідження дозволяє дійти висновку, що концепція повільного туризму, яка зародилася в Італії, набуває дедалі більшої уваги і сприймається як альтернатива сучасному масовому туризму та його негативним впливам на місця, спільноти і, можливо, також самих туристів. Висунуто припущення, що концепція повільного туризму в умовах пандемії COVID-19 може стати для українського туризму однією з провідних.Посилання
Aguiló, E., Alegre, J. and Sard, M. (2005). The persistence of the sun and sand tourism model. Tour. Manag., 26, 219–231. [Іn English].
Babou, I., Callot, P. (2009). Slow Tourism, Slow (r)évolution? Cahier Espaces, no. 100, 48–54. [Іn English].
Burns, Peter, and Lyn Bibbings. (2009). The End of Tourism? Climate Change and Societal Challenges. Twenty-First Century Society, 4 (1), 31–51. [Іn English].
Campbell, S. (1996). Green Cities, Growing Cities, Just Cities? Urban Planning and the Contradictions of Sustainable Development. Journal of the American Planning Association, 62 (3), 296–312. [Іn English].
Cittaslow (2012). Cittaslow International Charter. Orvieto-Italy: International Cittaslow. Dennis Conway, Benjamin F. Timms Are Slow Travel and Slow Tourism Misfits, Compadres or Different Genres? Tourism recreation research. (Vol. 37(1), 2012, 71–76). [Іn English].
Conway, D., Timms, B. F. (2012). Are Slow Travel and Slow Tourism Misfits, Compadres or Different Genres? Tourism recreation research. (Vol. 37(1), 71–76). [Іn English].
Dickinson, J. (2009). Adapting Tourism For a Lower Carbon Future: A Slow Travel Approach. In M. Landre (Edt.). Transport and Tourism: Challenges, Issues and Conflicts (pp. 32–45). Rotterdam-Breda, the Netherlands: The Travel and Tourism Research Association Europe. [Іn English].
Dickinson, J., Lumsdon, L. (2010). Slow Travel and Tourism. London-Washington, DC: Earthscan Publications Ltd. [Іn English].
Dickinson, J. E., Lumsdon, L. M. and Robbins, D. (2011). Slow Travel: Issues for Tourism and Climate Change. Journal of Sustainable Tourism, 19 (3): 281–300. [Іn English].
Fullagar, S., Wilson, E. and Markwell, K. (2012). Starting slow: Thinking through slow mobilities and experiences. In S. Fullagar, K. Markwell & E. Wilson (Eds.). Slow tourism: Experiences and mobilities (pp. 1–10). Bristol: Channel View Publications. [Іn English].
Gardner, N. (2009). A manifesto for slow travel. Hidden Europe Magazine, 25, 10–14. [Іn English].
Hall, Michael C. (2010). Changing Paradigms and Global Change: From Sustainable to Steady-state Tourism. Tourism Recreation Research, 35 (2) Retrieved from http://dx.doi.org/10.1080/02508281.2010.11081629. [Іn English].
Heitmann, S., Robinson, P., and Povey, G. (2011). Slow Food, Slow Cities and Slow Tourism. In P. Robinson, S. Heitmann, and P. Dieke (Eds.), Research Themes for Tourism (pp. 114–127). UK: CAB International. [Іn English].
Higgins-Desbiolles, Freya. (2010). The Elusiveness of Sustainability in Tourism: The Culture-ideology of Consumerism and Its Implications. Tourism and Hospitality Research, 10 (2): 116–29. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1057/thr.2009.31. [Іn English].
Honoré, C. (2004). In Praise of Slowness: Challenging the Cult of Speed. San Francisco: Harper San Francisco. [Іn English].
HTHIC Heritage & Slow Tourism LAB. Retrieved from https://slowtourismlab.org/lab-committees/.[Іn English].
Lanz Kaufmann, E. (1999). Wellness Tourismus: Marktanalyse und Qualitätsforderungen für die Hotellerie. Forschungsinstitut für Freizeit und Tourismus der Universität Bern, Berne. [In German].
Lipman, M. B., L. Murphy. (2012). Make Haste Slowly: Environmental Sustainability and Willing Workers on Organic Farms. In Slow S. Fullagar, K. Markwell, and E. Wilson (Eds). Tourism: Experiences and Mobilities. Bristol, pp. 84–98. UK: Channel View. [In English].
Lowry, L. L., Back, R. M. (2015). Slow food, Slow Tourism and sustainable practices: A conceptual model. In H. G. Parsa, V. Narapareddy, J. Segarra-Ona, R. J. C. Chen (Eds.). Sustainability, Social Responsibility and Innovation in Hospitality-Tourism, pp. 71–89. Apple Academic Press: Palm Bay, FL, USA. [In English].
Lumsdon, D. and McGrath, P. (2011). Developing a conceptual framework for slow travel: a grounded theory approach. Journal of Sustainable Tourism, 19:3, 265–279. [In English].
Matos, R. (2004). Can Slow Tourism Bring New life to Alpine Regions? In K. Weirmair, and C. Mathies (Eds.). The Tourism and Leisure Industry Shaping the Future, pp. 93–104. USA: Routledge. [In English].
McGrath, P. and Sharpley, R. (2016). Slow travel and slow tourism: New concept or new label? In M. Clancy (Ed.). Slow tourism, food and cities: Pace and the search for the “good life”. London: Routledge. [In English].
Nistireanu, P., Dorobantu, M. and Tuclea, C. (2011). The trilateral relationship ecotourism — sustainable tourism — slow travel among nature in the line with authentic tourism lovers. Revista De Turism. Studii Si Cercetari In Turism, (11), 34–37. [In English].
Oh, H., Assaf, A.G. and Baloglu, S. (2016). Motivations and goals of slow tourism. Journal of Travel Research, 55 (2), 205–219. [In English].
Parkins, Wendy, Craig, Geoffrey.(2006). Slow Living. Berg. [In English].
Petrini, C. (2001). Flow Food: The Case for Taste. New York: Columbia University Press. [In English].
Petrini, C. (2007). Slow Food Nation: Why Our Food Should Be Good, Clean, and Fair. New York: Rizzoli Ex Libris. [In English].
Rawlinson, J. (2011). The Evolution of Slow Travel — International — March 2011, retrieved October 22, 2012, from Mintel Oxygen. [In English].
Sims, R. (2009). Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable Tourism, 17:3, 321–336. [In English].
Yurtseven, H. R. and Kaya, O. (2011). Slow tourists: A comparative research based on Cittaslow principles. American International Journal of Contemporary Research, 1 (2), 91–98. [In English].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
У разі публікації статті в журналі «Культура України», автори зберігають авторське право, а також надають право журналу публікувати оригінальні наукові статті, що містять результати експериментальних і теоретичних досліджень і не знаходяться на розгляді для опублікування в інших віданнях. Всі матеріали поширюється на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike (BY-NC-SA), яка дозволяє першу публікацію в цьому журналі, а також розповсюдження роботи з визнанням авторства цієї роботи, на тих самих умовах, з некомерційною метою.
Автори мають підписати заяву, яка є угодою про надання прав редакції на публікацію статті в друкованому та електронному вигляді. Заява надсилається на поштову (оригінал) або електронну адресу (сканована копія) Редакції журналу.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Під час подачі рукопису статті для опублікування у збірнику «Культура України» автори погоджуються з тим, що, у разі прийняття статті до публікації, її можна буде розмістити в електронних архівах та базах даних з обов'язковим зазначенням авторства і збереженням авторських прав у повному обсязі за авторами. У тексті самої роботи мають бути в повному обсязі представлені джерела зовнішньої інформації – у вигляді списків джерел літератури (у т.ч. особисті раніше опубліковані роботи авторів). Автори рукопису статті зобов'язані належно оформляти запозичення у вигляді цитат або посилань. Будь-які форми плагіату неприпустимі.