Творчість азербайджанської поетеси Мехсеті́ Гянджеві́ та музика

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.070.11

Ключові слова:

Мехсеті́ Гянджеві́, поезія, музика, рубаї, романтика

Анотація

Метою дослідження є вивчення ролі Мехсеті́ Гянджеві́ в історії азербайджанської культури й музики, а також аналіз творів азербайджанських музикантів, присвячених Мехсеті́ Гянджеві́, та розгляд її зв’язку з музичною культурою.

Методологія дослідження. Немало дослідницьких напрямів, які мали на меті вивчення творчості азербайджанської поетеси, індуктивно узагальнено на теоретичному рівні як репрезентація літературного підходу.

Результати. Мехсеті́ Гянджеві́, одна з найкращих майстринь рубаї азербайджанської поезії XII ст., відома як одна з прогресивних поетес того часу. Її вірші виражають глибоку любов до людини та її почуттів, а також відображають такі якості, як щирість, природність, життєвість і образність. Означений широкий опис людської краси та почуттів у віршах Мехсеті́ Гянджеві́ засвідчує відданість поетеси життю й гуманізму. Її вірші — вираження щирих почуттів, живих, справжніх людських стосунків.

Важливо розглянути питання, пов’язані з музикою, у творчості Мехсеті́ Гянджеві́, розширити вивчення її творчості з точки зору вивчення ролі аналізованої персони як поетеси і музикантки в музичній культурі Середньовіччя, означити її погляди на музику, відображені у віршах. Згідно з дослідженнями, Мехсеті́ Гянджеві́ акомпанувала собі на сопілці, читаючи рубаї, які вона складала на поетичних зібраннях. У цьому контексті вона відома як одна з найталановитіших музикантів свого часу. Залучення до музики також вплинуло на її поезію. У своїх віршах вона описувала музичні інструменти, а також музичні жанри за допомогою поетичної виразності. Згадуючи про музичні твори, присвячені Мехсеті́ Гянджеві́, слід зазначити, що їх тема та зміст є ліричними. Ліризм, притаманний усім творам поетеси, також відображається в музичному втіленні її творів та особистості.

Новизна. Це перша спроба зрозуміти, що ці твори ще раз доводять: глибокий зв’язок між поезією та музикою у творах Мехсеті́ Гянджеві́ проявляється і передає її музичний поетичний світ нашим сучасникам.

Практичне значення. Інформація в цій статті може бути корисною для студентів, учених, дослідників азербайджанської літератури.

Біографія автора

Sevinj Rustamova, Гянджинський державний університет, Гянджа

докторант кафедри «Музика»

Посилання

Gurbanaliyeva S. (2013). The world of music of Mahsati Ganjavi. Ganja: Science. [In Azerbaijani].

Huseynov R. (2013). The new return of Gozel Mahsati. Mahsati Ganjavi songs. Mahsati Ganjavi’s rubai in Rafael Huseynov’s Persian translations and Rizvan Sadirkhanov’s compositions. Baku: East-West. [In Azerbaijani].

Kh.Yusifli (author of the compilation and foreword) (2004). Mahsati Ganjavi. Rubai. N. Rafibeyli and H. Yusifli (Translators). Baku: Leader Publishing House. [In Azerbaijani].

Mahsati Ganjavi songs. Mahsati Ganjavi’s rubai in Rafael Huseynov’s Persian translations and Rizvan Sadirkhanov’s compositions. (2013) Baku: East-West. [In Azerbaijani].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-30

Номер

Розділ

Мистецтвознавство