Повільний туризм як нова філософія європейського туризму

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31516/2410-5325.070.02

Ключові слова:

повільний рух, повільний туризм, повільна подорож, повільне місто, туристична мотивація, сталий туризм

Анотація

Розглянуто передумови виникнення і розвиток нової концепції європейського туризму — повільного туризму. Дослідження надає нового розуміння явища з точки зору цільового процесу споживання та нових потреб суспільства, зумовлених новою філософією «повільного життя», ознайомлює з проявами нового культурного явища — «повільний рух». Особливу увагу приділено аналізу наукових публікацій на тему повільного туризму західними вченими, який свідчить про зростаючий інтерес науковців до цієї теми. Виокремлено чотири напрями досліджень: значення часу в процесі поїздки; місцезнаходження та діяльність у пункті призначення; транспортні засоби і досвід подорожей; екологічна обізнаність. Виконане дослідження дозволяє дійти висновку, що концепція повільного туризму, яка зародилася в Італії, набуває дедалі більшої уваги і сприймається як альтернатива сучасному масовому туризму та його негативним впливам на місця, спільноти і, можливо, також самих туристів. Висунуто припущення, що концепція повільного туризму в умовах пандемії COVID-19 може стати для українського туризму однією з провідних.

Біографія автора

L. D. Bozhko, Харківська державна академія культури, м. Харків

доктор культурології, доцент, завідувач кафедри туристичного бізнесу

Посилання

Aguiló, E., Alegre, J. and Sard, M. (2005). The persistence of the sun and sand tourism model. Tour. Manag., 26, 219–231. [Іn English].

Babou, I., Callot, P. (2009). Slow Tourism, Slow (r)évolution? Cahier Espaces, no. 100, 48–54. [Іn English].

Burns, Peter, and Lyn Bibbings. (2009). The End of Tourism? Climate Change and Societal Challenges. Twenty-First Century Society, 4 (1), 31–51. [Іn English].

Campbell, S. (1996). Green Cities, Growing Cities, Just Cities? Urban Planning and the Contradictions of Sustainable Development. Journal of the American Planning Association, 62 (3), 296–312. [Іn English].

Cittaslow (2012). Cittaslow International Charter. Orvieto-Italy: International Cittaslow. Dennis Conway, Benjamin F. Timms Are Slow Travel and Slow Tourism Misfits, Compadres or Different Genres? Tourism recreation research. (Vol. 37(1), 2012, 71–76). [Іn English].

Conway, D., Timms, B. F. (2012). Are Slow Travel and Slow Tourism Misfits, Compadres or Different Genres? Tourism recreation research. (Vol. 37(1), 71–76). [Іn English].

Dickinson, J. (2009). Adapting Tourism For a Lower Carbon Future: A Slow Travel Approach. In M. Landre (Edt.). Transport and Tourism: Challenges, Issues and Conflicts (pp. 32–45). Rotterdam-Breda, the Netherlands: The Travel and Tourism Research Association Europe. [Іn English].

Dickinson, J., Lumsdon, L. (2010). Slow Travel and Tourism. London-Washington, DC: Earthscan Publications Ltd. [Іn English].

Dickinson, J. E., Lumsdon, L. M. and Robbins, D. (2011). Slow Travel: Issues for Tourism and Climate Change. Journal of Sustainable Tourism, 19 (3): 281–300. [Іn English].

Fullagar, S., Wilson, E. and Markwell, K. (2012). Starting slow: Thinking through slow mobilities and experiences. In S. Fullagar, K. Markwell & E. Wilson (Eds.). Slow tourism: Experiences and mobilities (pp. 1–10). Bristol: Channel View Publications. [Іn English].

Gardner, N. (2009). A manifesto for slow travel. Hidden Europe Magazine, 25, 10–14. [Іn English].

Hall, Michael C. (2010). Changing Paradigms and Global Change: From Sustainable to Steady-state Tourism. Tourism Recreation Research, 35 (2) Retrieved from http://dx.doi.org/10.1080/02508281.2010.11081629. [Іn English].

Heitmann, S., Robinson, P., and Povey, G. (2011). Slow Food, Slow Cities and Slow Tourism. In P. Robinson, S. Heitmann, and P. Dieke (Eds.), Research Themes for Tourism (pp. 114–127). UK: CAB International. [Іn English].

Higgins-Desbiolles, Freya. (2010). The Elusiveness of Sustainability in Tourism: The Culture-ideology of Consumerism and Its Implications. Tourism and Hospitality Research, 10 (2): 116–29. Retrieved from http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1057/thr.2009.31. [Іn English].

Honoré, C. (2004). In Praise of Slowness: Challenging the Cult of Speed. San Francisco: Harper San Francisco. [Іn English].

HTHIC Heritage & Slow Tourism LAB. Retrieved from https://slowtourismlab.org/lab-committees/.[Іn English].

Lanz Kaufmann, E. (1999). Wellness Tourismus: Marktanalyse und Qualitätsforderungen für die Hotellerie. Forschungsinstitut für Freizeit und Tourismus der Universität Bern, Berne. [In German].

Lipman, M. B., L. Murphy. (2012). Make Haste Slowly: Environmental Sustainability and Willing Workers on Organic Farms. In Slow S. Fullagar, K. Markwell, and E. Wilson (Eds). Tourism: Experiences and Mobilities. Bristol, pp. 84–98. UK: Channel View. [In English].

Lowry, L. L., Back, R. M. (2015). Slow food, Slow Tourism and sustainable practices: A conceptual model. In H. G. Parsa, V. Narapareddy, J. Segarra-Ona, R. J. C. Chen (Eds.). Sustainability, Social Responsibility and Innovation in Hospitality-Tourism, pp. 71–89. Apple Academic Press: Palm Bay, FL, USA. [In English].

Lumsdon, D. and McGrath, P. (2011). Developing a conceptual framework for slow travel: a grounded theory approach. Journal of Sustainable Tourism, 19:3, 265–279. [In English].

Matos, R. (2004). Can Slow Tourism Bring New life to Alpine Regions? In K. Weirmair, and C. Mathies (Eds.). The Tourism and Leisure Industry Shaping the Future, pp. 93–104. USA: Routledge. [In English].

McGrath, P. and Sharpley, R. (2016). Slow travel and slow tourism: New concept or new label? In M. Clancy (Ed.). Slow tourism, food and cities: Pace and the search for the “good life”. London: Routledge. [In English].

Nistireanu, P., Dorobantu, M. and Tuclea, C. (2011). The trilateral relationship ecotourism — sustainable tourism — slow travel among nature in the line with authentic tourism lovers. Revista De Turism. Studii Si Cercetari In Turism, (11), 34–37. [In English].

Oh, H., Assaf, A.G. and Baloglu, S. (2016). Motivations and goals of slow tourism. Journal of Travel Research, 55 (2), 205–219. [In English].

Parkins, Wendy, Craig, Geoffrey.(2006). Slow Living. Berg. [In English].

Petrini, C. (2001). Flow Food: The Case for Taste. New York: Columbia University Press. [In English].

Petrini, C. (2007). Slow Food Nation: Why Our Food Should Be Good, Clean, and Fair. New York: Rizzoli Ex Libris. [In English].

Rawlinson, J. (2011). The Evolution of Slow Travel — International — March 2011, retrieved October 22, 2012, from Mintel Oxygen. [In English].

Sims, R. (2009). Food, place and authenticity: local food and the sustainable tourism experience. Journal of Sustainable Tourism, 17:3, 321–336. [In English].

Yurtseven, H. R. and Kaya, O. (2011). Slow tourists: A comparative research based on Cittaslow principles. American International Journal of Contemporary Research, 1 (2), 91–98. [In English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-30

Номер

Розділ

Культурологія